El president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, ha acudit a Ontinyent (la Vall d’Albaida) quatre anys després per tornar a presentar el projecte d’hospital comarcal. Però el més interessant d’aquesta dubtosa notícia ve després. L’acte va aplegar un nombrós públic crític amb el govern de Camps per reivindicar, entre d’altres, la recepció de TV3 al País Valencià, i per demostrar que aquella manifestació tampoc sortiria als informatius de Canal 9. I, efectivament, a la notícia de Canal 9 sobre la re-presentació d’un hospital a Ontinyent no apareix ni una frase, ni una imatge sobre la protesta que van protagonitzar els crítics a les polítiques de Camps.

L’acció de denúncia, enregistrada en vídeo, corre per la xarxa. Per saber què va passar només cal posar “Camps Ontinyent” als navegadors d’Internet. És molt dur veure com una televisió pública fa un tractament tan esbiaixat de la realitat, amb censura inclosa i no passa res de res. El cas és que això ve de lluny i encara no s’ha acabat.

Precisament, organitzat per la Universitat de València i la Unió de Periodistes Valencians, durant aquesta setmana, es celebra el congrés “Periodistes i periodismes valencians en democràcia”. I em va cridar l’atenció la discussió asíncrona -perquè les intervencions no van coincidir en el temps- entre el sociòleg Rafa Xambó i el periodista Jesús Montesinos. Xambó va explicar que la “batalla de València” no havia acabat i que, per exemple, el tancament de les emissions de TV3 al País Valencià era un capítol més de persecució i silenciament. En canvi, Jesús Montesinos va començar la seua intervenció negant qualsevol batalla en l’actualitat, que el present i el futur del periodisme era una altra cosa i que reivindicar aquesta batalla impedia la societat valenciana d’avançar.

Tanmateix, els dos punts de vista expliquen perfectament el que va passar a Ontinyent només uns dies abans. Uns periodistes improvisats, armats amb mitjans propis, van ser capaços de mostrar la “batalla de València”, malgrat la censura aplicada als mitjans públics i la desafortunada intervenció de la policia inclosa. El periodisme està canviant, sí. I vull pensar que la societat valenciana també.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.