Quan parlem de la situació dels mitjans de comunicació al País Valencià és més fàcil dir que tenim el que ens mereixem. I si afegim la situació de la llengua, els valencianoparlants només podem sentir-nos arraconats lingüísticament i abandonats culturalment. Segurament, tot això és tan relatiu com opinable, però, el que no presenta cap mena de dubte és la manca de capacitat política per redreçar aquestes sensacions que molts valencians tenim.

Davant el tancament definitiu del senyal de TV3 al País Valencià no podem perdre de vista que estem defensant els mínims dels mínims. Perquè, és evident que TV3, el canal autonòmic de Catalunya, mai ha tingut una programació pensada per a tot l’àmbit cultural i lingüístic. Però, també és un fet que, des dels inicis, hi ha hagut una xarxa de repetidors que, tot i els recels polítics i els impediments legals, fins fa ben poques hores encara cobria una bona part de l’espai cultural i lingüístic.

Després de trenta anys d’estatut d’autonomia valencià, el panorama comunicatiu, lingüístic i cultural no avança gens a favor dels valencians.

Les majories absolutes per una banda i les pors o els dubtes de la resta no han ajudat a avançar en la construcció d’aquest espai de comunicació necessari. Per un altre costat, al marge dels exemples exemplars, el conjunt dels mitjans de comunicació tampoc han fet res per defensar aquest espai propi. De moment, al País Valencià no passa ni una cosa ni l’altra. La política està estancada al voltant de la majoria absoluta del PP i, després de trenta anys d’estatut d’autonomia valencià, el panorama comunicatiu, lingüístic i cultural no avança gens a favor dels valencians.

Per això pense que, a més de fer més i millor política, qualsevol projecte comunicatiu en català, per a tot l’àmbit lingüístic i cultural dels Països Catalans, hauria de ser poc oficial i molt creatiu, amb capacitat d’aprofitar totes les esquerdes possibles per a penetrar en una societat tan complexa i contradictòria com la nostra, amb ganes de donar resposta als desafiaments i projectar un futur que tinga en compte la raó de ser del poble valencià.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.